Nuets vinrøde aroma, tilsat Jørgen Leth

Vin og glas

På bordet i en arms længde, står et glas med rødvin.
Det er hældt fra en grøn flaske tidligere, for ikke så længe siden. Tiden er målt i rødvins- perspektiv, hvor den afgørende faktor indtræffer, når proppen forlader flasken. År nul, i denne sammenhæng.
Flasken er nøje udvalgt blandt mange tilfældigheder i et supermarked, for noget andet tids siden. Geografisk er indholdet fra Chile, duftenes land med bjergkølige lufte, der transporter aromaen. De milde vinde kommer ned ad Andesbjergene, når det passer, som en rekyl fra Stillehavets salte luftstrømme. Som oftest langsomt, nærmest ubemærket signende, men uundgåelig med et prik af nærvær i næsen.
Jeg ved det, for jeg har været der ad to gange, i Chile. Et langt land, som nu er koncentreret i et rundt glas som står på stilk tilsat erindringernes inspiration.
Det er et smukt glas med tilpas runding af oval hældning, hvor vinen ligger lige over midten. Midten som skifter mellem lavere og højere på det forunderlige sted som er samme punkt, hvor nu’et skifter mellem fortid og fremtid. Det ligger godt i glasset, rødvinen fra Chile med udslip af bouquet fra oven. Det passer sammen, et hele; glas, rødvin og længsel som skabt til sagens formål; nydelse med let beruselse og forførende mindeværdig flygtighed.

IMG_8139
Flasker fra vingård (i Argentina ganske vist)

De sproglige ord og formen minder mig om Jørgen Leth. Manden Jørgen Leth som en konstant vandrende poetisk ordstrøm. Gennemtrængende i sagens enkelthed og nærvær. Med ord som beskriver og forklarer uden at tage fødderne væk fra underlaget, nærmest modsat. Man klistres, som iført gummistøvler med våd jord som hænger i som man graver sig frem – eller ned. Jørgens ord og stemme som forbinder, og fastlæser lytteren i et øjebliks billede af det underlige format, tilstedeværelse. Et værelse hvor man kan være. Som et øjebliks fuld opmærksomhed i krop og ånd på evighedens hav. At være her, ikke der over, men lige her hvor jeg er, med udgangspunkt i mine øjne og deres afgrænsning af horisonten. I en arms rækkevidde fra et glas, sunket i en sofas underlag og hævet op over en uges fortræffeligheder og forfærdeligheder som det hedder om fredagen. Denne særlige tilfældige fredag i aftenstide. Lige her i Risskov med udsigt til Chile på den indre horisont. Draget af rejsens minde, forført af rødvinsk kulør og aroma.

Oh, Jørgen Leth, læs din stemme op ad dette nu, mens jeg åbner vinduet for den lette aftens-sommerbrise og rejser med duftens land….

valparaiso vue
Valparaiso ved Stillehavskysten i Chile

IMG_9147
Vue i Valparaiso

IMG_8027

Andesbjergene midt på mellem Argentina og Chile

 

Om born2b

Bor i Risskov
Dette indlæg blev udgivet i Argentina, Blog, Chile, Hverdagen, Rejser, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.