Pisa og Pizza


Pisa’s varetegn, her mindre skævt p.g.a kameraets objektiv

I nærheden af Lucca, et lille time i bil, er Pisa. Vi kører et par omgange i rundkørsler og over høje bakker og vips er udsigten skøn til byen med det skæve tårn.
Engang var Pisa en stolt havneby og et centrum i 1300 tallet med dominans over meget af Middelhavet. Dengang med adgang til havet (ligesom Rom), men havet er i dag langt længere ude.


Det skæve tårn er virkeligt skævt

Pisa blev senere en del af Firenze, og altså en del af den historie som vi oplevede der tidligere på turen. På den vis hænger Toscana sammen også for os, med byerne, kulturen, Leonado, og Michelangelo og det skæve tårn. Klokketårnet trækker turister til fra hele verden, og det er i særhed også smukt. Det er dog bygget på for løst grundlag, som vores kolonihavehus – på blød jord. Derfor synker begge. Jeg ligger under vores hus med donkraft, og hæver det hvert år.
For Pisa’neserne var det ikke så let. De havde allerede problemet med skæverten kort tid efter opførelsen i august 1173. Og vægten er omkring 14.500 tons. Så det hændte mere og mere som tiden gik. Måske en afgørende begivenhed for videnskaben, for omkring 1600 demonstrerede Galileo Galilei legemers frie fald fra Det Skæve Tårn. Ganske skægt, hvad der mon ville være kommet ud af det med et lige tårn…. ?
Nu er det dog rette noget op. Moderne teknik, tankekraft og maskiner har løst opgaven. Men helt op skal det åbenbart ikke. Magien skal bevares. Renæssancens kraft, Toscana’s saft.


Der taget fotos med tårnet i baggrunden

Omkring tårnet er det som at gå i et mindre tivoli. Masser af turister trænges omkring de små, og mærkeligt nok få, restauranter og boder med krims-kram. Lidt længere nede af gaden, er de afrikanske solbrille-sælger klar til at forsøge et salg til enhver forbigående. Hvordan de kan leve af det, fatter jeg ikke – jeg køber nemlig intet.
På vejen mod vores bil, passerer vi en af Pisa universitets bygninger, og jeg kommer til at tænke på, om det nu er så god en ide at måle og veje menneskers børns skolepræstationer. Jeg tror, at de fleste børn hellere ville have en årlig Pizza undersøgelse med fyld og eventuel måling af bøvsernes konsistens og opfattelsen af kvalitetsbegrebet.
Jeg tager den ide med, som vi flyver ud af Pisa to dage senere og retur til Danmark.

Reklamer

Om born2b

Bor i Risskov
Dette indlæg blev udgivet i Pisa, Rejser, Uncategorized og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.